03.09.2019 Plynový varič Jetboil Flash vs. Zip

Alebo ako si správne vybrať. Uplynulý víkend som sa vybral otestovať plynový varič od značky Jetboil, konkrétne model Flash v porovnaní s menším modelom Zip, ktorý som používal posledné dva roky.

Uplynulý víkend som sa vybral otestovať plynový varič od značky Jetboil, konkrétne model Flash v porovnaní s menším modelom Zip, ktorý som používal posledné dva roky.

Už na prvý pohľad je o niečo väčší, čo je aj logické kedže Flash má objem 1L a zip 0,8L. Možno markantný rozdiel ale pokiaľ nie ste rád sám pri vašich aktivitách v prírode, tak väčšiu nádobu určite oceníte. Ďalšou zaujímavosťou , ktorá Vás zaujme je logo JETBOIL s gélovým indikátorom ktorý sa postupne sfarbuje na oranžovo a po dosiahnutí vrcholu, už voda vrie. Výrobca udáva 100s na 0,5L vody. Mne to trvalo troška dlhšie keďže som vodu nabral z horskej rieky ale len o 10s.

Reakcia mojej maminy a sestry boli: „Čo? To ti tak rýchlo zohrialo? Mne nejde ani kanvica tak rýchlo“

Ďalšia vychytávka, ktorou Flash disponuje a Zip nie, je piezoelektrické zapaľovanie horáka, čo oceníte hlavne keď nemôžete ráno pri varení kávy nájst kresadlo či zápalky (Stalo sa mi už veľa krát a hlavne keď nechcete zobudiť spiacu priateľku, lebo ju chcete zobudiť čerstvo uverenou kávou). Horák na tomto variči je tiež vybavený plynulov reguláciou intenzity plameňa, čo u Zip-u nenájdete.

Veľké PLUS oboch varičov je neoprénový, vymeniteľný izolačný obal, vďaka ktorému sa dá varná nádoba držať aj bezprostredne po uvarení, tiež kryt výmenníkovej časti varnej nádoby, ktorý sľuži na to, aby ste sa bezprostredne po uvarení nepopálili a tiež sa dá použit aj ako hrnček. V neposlednom rade je tu ešte pokrievka variča, ktorá má tiež viacero využití ako napríklad, uzáver zloženého variča, pokrievka pri varení a tiež kryt okraja varnej nádoby, aby ste sa pri pití Vášho obľúbeného nápoja nepopálili na okraji horúcej nádoby.

Zaujímavosťou je aj voliteľné príslušenstvo ako Coffe Press vďaka ktorému si môžete vychutnať zrnkovú kávu alebo bylinkový čas z priamo nazbieranych byliniek v podstate kdekoľvek. A potom je tu Pot Support (nástavec na obyčajné nádoby) vďaka ktorému môžete na horách Jetboil používať aj obyčajné hrnčeky a panvičky. Samozrejme toto príslušenstvo nájdete TU...

V skratke, oba variče sú veľmi šikovný spoločníci do prírody, vďaka ktorým sa zahrejete teplým nápojom či jedlom kdekoľvek a kedykoľvek.

Porovnanie  FLASH    ZIP          
Hmotnosť 371 g  345g
Objem 1L 0,8L
Doba k varu 0,5L: 1:40 min 0,5l: 2:30min
Objem uvarenej vody 10L na 100g Jetpower 12L na 100g Jetpower
Rozmer 104 mm x 180 mm 104mm x 165mm
Výkon 9 000 BTU / h (2 600 W) 900W
Indikátor varu vody ÁNO NIE
Piezoelektrické zapaľovanie ÁNO NIE
autor článku: Karol Hrubjak / outdoorový nadšenej a "airsofťak"